Ipren 1999

 

Precis innan millennieskiftet, närmare bestämt år 1999, kom en kort reklamfilm att bli det som många människor i Sverige talade om. Iprenmannen blev ett namn på allas läppar efter att reklamen började sändas på TV. I videosnutten får publiken se en kortväxt och tanig man som ser ut att vara inkapslad i en stor vit tablett. Hans huvud sticker ut och hans armar och ben är klädda i blått. I början av klippet ser man hur en man hostar, varpå Iprenmannen knackar på dörren och sjunger en låt om värktabletten, ackompanjerat av gitarr.

Reklam som fungerar

Idag räknas Iprenmannen som en klassiker inom reklamvärlden. Det är många människor som fortfarande kan låten som Iprenmannen sjöng och skådespelaren i tablettkostymen har blivit känd över hela Sverige. Många reklamfirmor drömmer nog om att få samma uppmärksamhet som Ipren fick på den tiden. Att filmen om Iprenmannen blev så stor har haft stark påverkan på att själva tabletten Ipren är populär att använda som en smärtlindrande medicin, vid sidan av Alvedon och Panodil. Denna reklamfilm blev en viral succé, innan begreppet ens fanns. Facebook delar med sig av sina marknadsföringstips för den som vill försöka upprepa den framgång som Iprenmannen rönte.

Mannen bakom kostymen

Under det första året som Iprenmannen först blev synlig var det många som frågade sig vem han var. Idag är frågan besvarad och publiken har haft möjlighet att lära känna honom bättre genom bland annat en dokumentärfilm som sändes under våren 2016. Där får publiken lära känna Iprenmannen via hans riktiga namn, Johann Neumann. Han kom till Sverige som 20-åring efter att ha haft ett svårt liv i en liten by i Österrike, där han föddes. I dokumentären berättar han bland annat om sin hormonbrist som orsakat att han är kortväxt, och han delar även med sig av historien om hur hans familj försökte sälja honom till en cirkus.